Wie besluit een dag door te brengen in Nijmegen, zal dit doen in een eeuwenoud decor. Deze stad vierde vrij recent (2005) nog haar 2000-jarige bestaan, en mag zich dientengevolge de oudste stad van Nederland noemen. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis die Nijmegen in de loop der jaren heeft opgebouwd.
Ten tijde van de Romeinen ontstond er na de opstand van de Bataven de nederzetting Ulpia Noviomagus Batavorum, die al snel stadsrechten verkreeg. Het verkrijgen van deze rechten was het startsein voor de bloeiperiode van de stad, waarvan er tegenwoordig nog steeds sporen te zien zijn, zoals ruines en de verdedigingtoren Belvedère.
In de Middeleeuwen groeide Noviomagus (of Neumaia) vrolijk verder, en werd de basis gelegd voor enkele belangrijke gebouwen die (toenmalig Hanzestad) Nijmegen nu nog steeds rijk is. De meest bekende zijn de burcht het Valkhof en de Sint-Stevenskerk. In de late Middeleeuwen kreeg de stad de naam Nieumeghen, in de volksmond ook wel Nimwegen genoemd. Deze titel zal velen doen herinneren aan het mirakel Mariken van Nimwegen, waar door middel van twee beelden (Mariken, op de Grote Markt, en Moenen, aan de voet van de Sint-Stevenskerk) in de binnenstad naar wordt verwezen.
De Reformatie en de Beeldenstorm bleven Nijmegen redelijk bespaard. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de stad enkele malen belegerd, zowel door de Spanjaarden als de Fransen. Met de Fransen werd vrede gesloten door middel van de Vrede van Nijmegen.
De meest recente geschiedenis grijpt terug op de oprichting van de huidige Radboud Universiteit (1923), en rol in de Tweede Wereldoorlog. Met name het geallieerd bombardement in 1944 leidde per vergissing tot veel schade in de stad. Tijdens Operation Market Garden, het geallieerden offensief, was de Waalbrug een bekend strijdtoneel.
Tijdens een bezoekje aan Nijmegen is de kans dus groot dat u herinnerd wordt aan de rijke geschiedenis van Nijmegen. Ga hier niet onachtzaam aan voorbij, maar bedenk hoe Nijmegen de stad van nu geworden is.